7 voordelen van reizen

Op reis gaan heeft vele voordelen. Dat is onderhand wel bekend. Toch is het leuk om er af en toe bij stil te staan. We namen een greep uit de vele voorbeelden en werkten deze voor je uit. In dit lijstje van 7 voordelen kun je je vast herkennen.

#1 – Het verbreedt je horizon

Een groot voordeel van het reizen ten opzichte van de wel bekende “All-in vakantie” is dat je bijna als vanzelf op veel meer plekken terecht komt. Er is vaak meer tijd en inzet voor nodig om een vulkaan te beklimmen dan de cocktail aan het zwembad. Maar aangekomen op de top van de vulkaan is je horizon natuurlijk adembenemend en overduidelijk verruimd!

Daar zit je dan. Met meer tijd dan ooit te voren. Je verleden en toekomst komen vast en zeker voorbij. Maar het heden, het nu is de kern van je reis!

#2 – Reflecteren op je leven

Door langere tijd uit je dagelijks leven te stappen krijgt je de kans om de dagelijkse sleur eens goed onder de loep te nemen. Hoe gaat het op je werk en wat kan je eventueel verbeteren? Welke vrienden voeden je en waar kost het misschien iets te veel energie?

Een hoop van de dagelijkse beslommeringen raken na verloop van tijd zo ‘gewoon’ dat je er maar mee door gaat. Ook als het niet voor je werkt. Als je langere tijd op reis bent en geen last hebt van ‘de zorgen om morgen’, behalve waar je je slaapplek zult vinden, ontstaat er ruimte. Ruimte om een even kritisch te kijken wat je eventueel veranderen wil.

Maar let op, het is natuurlijk geenszins een shortcut. Je zult het ‘werk’ nog altijd zelf moeten doen. Want erachter komen wat je anders wil is slechts de eerste stap op weg naar het worden van een reispionier.

#3 – Het ontmoeten van nieuwe mensen

Het ontmoeten van nieuwe mensen op reis is een geweldige ervaring. Niet alleen deel je met diegene een bijzonder vrije en inspirerende tijd in jouw leven, de ander is op hetzelfde moment met hetzelfde bezig.

Laten we eerlijk zijn. Het dagelijks leven is best chaotisch. Hoe goed je het ook voor elkaar hebt. Werk, huishouding en eventueel nog de kinderen. En als je dan met een vriend(in) afspreekt moet die maar net in dezelfde stemming als jou verkeren.

Dit is tijdens het reizen heel anders. De mensen die je tegenkomt kunnen je uiteraard niet goed passen maar zijn op hetzelfde moment op hun leven met hetzelfde bezig als jij. En ook nog eens vaak zonder stress en zonder zorgen. Dit is een uitstekende voorwaarde om iemand beter te leren kennen.

Verhalen vertellen aan de mensen die je net een paar dagen ontmoet hebt. Vuurtje erbij, biertje erbij en voor je het weet is daar een ervaring die je nooit meer vergeet.

De diepte in.

Er is ook een grote kans om wat sneller de diepte in te gaan, waarbij je je ook nog eens makkelijk open kunt stellen. Want, als jij dat wil dan spreek je diegene toch niet meer. Probeer dat maar eens bij je buurman of collega. Is toch anders..

Veel reispioniers zullen zich dan ook kunnen vinden in de volgende ervaring: “Ik heb uiteindelijk maar een week met hem opgetrokken maar het leek wel een maand”. Of: “We hebben elkaar maar een paar dagen gezien maar het voelt alsof ik haar al mijn hele leven ken”.

#4 – hernieuwd ontzag voor de natuur

Wanneer je in het weekend je rondje loopt, in de duinen of het bos. Met je hond, je partner of alleen, dan komt er voor velen een soort van sluier over de ervaring heen. Je bent er al zo vaak geweest dat het lastig is om de schoonheid en waarde van de natuur optimaal in je op te kunnen nemen. En dat is jammer.

Gelukkig kan je door je reizen naar de meest prachtige plekken op deze aarde ook een hernieuwde waardering krijgen voor het natuurschoon om je heen. Wanneer de verbinding goed is zal je al het moois in je op kunnen nemen maar wanneer je gestrestst bent of simpelweg te druk, is dit een stuk moeilijker.

Door op je reis weer tot jezelf te komen en de verbinding met de natuur te herstellen, zul je zien dat je ook in eigen achtertuin de waardering terug keert voor hetgeen dat je al hebt.

Het gras is dan ook niet per se groener aan de overkant, het is de reis ernaartoe die doet beseffen wat het leven te bieden heeft. En de verbinding met de natuur en alles om je heen opnieuw mogelijk maakt.

De Illusie industrie

#5 – Grenzen verleggen

“De grenzen van ons denken zijn de grenzen van onze werkelijkheid”. Melanie Mehrer, De illusie industrie.

Natuurlijk schrijf ik in de punten hierboven over de positieve kanten van reizen. En zoals iedere reispionier zelf ook wel weet, is het echt niet altijd makkelijk. Er kunnen vervelende dingen gebeuren die lastig op te lossen zijn. Vaak nog in een andere taal ook.

Maar dit is stiekem ook een ontzettend groot voordeel aan reizen. Je komt in nieuwe situaties terecht die je thuis niet snel zult vinden. Door het omgaan met deze situaties ga je grenzen verleggen. Wat dan weer een meerwaarde voor je leven thuis zal betekenen.

En dat in vele vormen. Reis je alleen, dan leer je hoe het is om op jezelf aangewezen te zijn. Doe jij niks, dan gebeurt er ook helemaal niks. Ben je met zijn tweeën dan ben je behoorlijk op elkaar aangewezen. Waarbij een lange reis ook echt een ultieme relatietest kan zijn. Make it or break it!

Tenslotte in een groepje. Dan kan het niet anders dan dat je behoorlijk getest gaat worden in de samenwerking. Kan jij geven en nemen in balans houden en weet je in de groep je energieniveau op peil te houden? Over gezonde grenzen stellen zul je leren. En de omgang met grenzen van anderen.

Natuurlijk geldt dit ook voor de grenzen die je jezelf in je leven voorhoudt. Want uiteindelijk bepaal je zelf welke doelen je haalbaar acht. Het bouwen van de Sagrada Familia was nooit van de grond gekomen als Antoni Gaudi in beperkingen dacht. Daarom nog één keer: “De grenzen van ons denken zijn de grenzen van onze werkelijkheid”.

#6 – Er is meer..

Een grote reis ondernemen voelt vaak aan als een epische onderneming. En ondanks dat dit zeker zo kan zijn hebben de inzichten die je opdoet vaak direct contact met ons dagelijks leven thuis. Heel tastbaar dus. Zodra je grenzen oprekken kun je erachter komen dat er zoveel meer is dan die 9 tot 5 baan. Je komt erachter hoe het is om op dagelijkse basis je eigen beslissingen te maken. Voor hoeverre je dit nog niet deed.

Niemand gaat jou vertellen dat je voor een bepaalde tijd bij de volgende schitterende waterval moet zijn. Of dat je de situatie misschien niet leuk vind maar dat het er nu eenmaal bij hoort. Dit wil niet zeggen dat het reizen alleen maar leuk is. Je komt dezelfde, en wie weet wel echte, beren op de weg tegen. Maar in dit geval kun jij bepalen hoe je daar mee omgaat. En juist dat stukje eigen verantwoordelijkheid zorgt dan weer voor groei.

En tegelijkertijd, als je de mensen in het hostel niet leuk vind. Of de omgeving valt toch wat tegen, dan kan je op ieder moment beslissen om weer te vertrekken. Om je later weer te settelen op een plek die jou wel aanstaat.

Maar er is nóg meer..

De echte realisatie zit er natuurlijk in dat er hele andere structuren in de wereld gangbaar zijn. Het leven in de Amazone van Peru, of op Lake Titicaca is compleet verschillend met wat je thuis gewend zal zijn. En zo zijn er nog oneindig veel variaties. Zelf in een westers land als Engeland ga je al een hele andere mentaliteit en cultuur vinden als in Nederland.

Iedere stap op de reis wordt de reispionier een stapje wijzer. Hét voordeel van reizen in één zin.

#7 – Nieuwe ervaringen leiden tot nieuwe mogelijkheden

De verschillende voordelen die we in het reizen kunnen vinden hebben allemaal onderlinge verbanden. Wat bij eigenlijk alle punten wel naar voren komt zijn de nieuwe ervaringen die je op zult doen. Die nieuwe ervaringen leiden weer tot mogelijke oplossingen die je zelf dient aan te dragen. Op deze manier leer je jezelf aan om eventuele problemen te zien voor wat ze zijn en vervolgens aan te pakken.

Het mag niet onderschat worden hoe waardevol het is om deze gereedschappen aan je mogelijkheden toe te voegen. In de loop van je verdere leven kun je altijd terugvallen op die ene heftige ervaring, waar je toch maar zelf uit wist te komen. Een probleem gaan behandelen als een te overwinnen uitdaging is daarbij een mooie uitgangspositie. Hoe vaker je hierop traint hoe verder je bedreven raakt in het oplossen van problemen.

Om deze manier van denken vast te kunnen houden is het aantrekkelijk om verschillende uitdagingen aan te blijven gaan. Of het nu doormiddel van een ijsbad is op een mannenweekend. Of door het aangaan van je innerlijke draken via een ayahuasca ceremonie, dat maakt niet zo gek veel uit. Zoek vooral uit wat bij je past. Maar één ding is zeker. Reizen, van binnen of in de wijde wereld, maakt je keer op keer een stapje wijzer.

About the Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts