Wat is een Pionier?

De vraag wat een pionier is kan op verschillende manieren uitgelegd worden. Het is context afhankelijk en dus geven we hier een uitgebreide definitie die voor reispioniers van toepassing is.

Een pionier is iemand die een innerlijk verlangen heeft om stappen te zetten waar een ander nog niet geweest is. Om een top te bereiken die nog niet beklommen is. Om dus een werkelijkheid toe te voegen aan het collectieve geheugen die eerder nog niet bestond. 

Dit kunnen volledig nieuwe gebieden zijn. Of het doorpakken op een eerder ingeslagen weg. Soms werkt het als een brug voor de ander. En soms fungeert het als een verbinding tussen gebieden die nog niet eerder verbonden waren. Maar altijd heeft het een bewustzijnsverruimende werking op het geheel.

Reizen van binnen en van buiten

Bij reispioniers gaat het om de reis van binnen en de reis van buiten. Door in de voetsporen te treden van de pioniers. En vervolgens zelf verder te pionieren is het mogelijk om de perceptie op de werkelijkheid aan te passen. De groep wordt steeds groter naarmate er meer mensen zijn die uit de angst stappen en beginnen met pionieren.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is TkJCr1QUdFrznzvG0fysZznq4yIrD0O9fMHdBtuFSPtWX_OWp1DAryKqFt5FsDCxXx7FuWME0mGcLATfMF7fju0XZ9X5v1tCaHWcsrcX9c4eJCeBj5s8e6k_xeJ5yR85QrILfmMT

Reizen van binnen

Het reizen van binnen staat voor het onderzoeken van je eigen perceptie op de werkelijkheid. Waar komt deze set aan overtuigingen vandaan, en hoe vormen deze mij? Werkt het vóór of tegen mij? Staat het mijn dromen in de weg of kan ik erop bouwen? Het is het spel tussen angst en vertrouwen. 

-Ben ik nog wel mijzelf wanneer ik mijn overtuigingen aanpas?
-Wat zal mijn omgeving ervan vinden?
-En kan ik deze stap wel aan?

Het zijn allemaal vragen die belemmerend kunnen werken. Iedere pionier heeft hier last van. In meerdere of mindere mate. De vraag is, laat je je hierdoor tegenhouden?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is S4xFzUjspxlPAB4RrdS4SSZCp7ZSEwapm57Pjq4QVD9npypzmg5dinHZgbBoJ1wIn43kuqnnaS5H4hY7dyZufBjUc4qDzUZDHzKF-0T5mczsmGvTgaS-OEpya71IstrZJoK0b-7F

Reizen van buiten

Het reizen van buiten staat voor de ervaringen die we elke dag opdoen in dit leven. Dit varieert van de geweldige wereldreis die je altijd al eens wilde maken. Tot de manier waarop je je dag inricht binnen de mogelijkheden die je op een bepaald moment hebt.

Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? En hoe kom je hier achter? Juist, door te doen en je te laten leiden door subtiele ingevingen van je intuïtie. Misschien is yoga voor jou een verrijkende ervaring. Of kun je helemaal opgaan in een bepaalde sport. Je weet het pas als je de ervaring aan gaat. Wat dat stemmetje in je hoofd er ook van vindt.

Pioniers

Pioniers durven te gaan waar anderen nog niet geweest zijn. Om op die manier mogelijkheden te creëren voor zichzelf en de ander. Als eilandjes die de overtocht van een ander makkelijker maken. Een stip op de horizon. Zo voegen zij waarde toe aan de maatschappij. Aan het collectieve geheugen.

Het gaan voor nieuwe manieren van doen en denken heeft met loslaten te maken. Je moet bereid zijn om je eerder opgedane ideeën over de werkelijkheid los te laten. Dit om ruimte en mogelijkheid te bieden aan nieuwe oplossingen. De manier waarop pioniers dit doen is door open te staan voor nieuwe zienswijzen. En het volgen van de innerlijke drang tot vooruitgang.

Pionieren is niet licht of makkelijk. Het is een zoektocht door je innerlijk en uiterlijke wereld waar zo mogelijk vele obstakels overwonnen dienen te worden. Het kan eenzaam zijn maar leidt ook tot verbinding. En wel verbinding met je hogere zelf. De reis wordt ook wel je dharma genoemd. De bestemming is terug in balans raken met je hogere zelf. Maar het doel was puur om te ervaren. Op welke manier dan ook.

Reispioniers.nl

Op reispioniers.nl lees je over de pioniers en projecten die ik bezoek. Je luistert naar de podcast en leest verhalen van eerdere reizen die mij brachten waar ik nu ben. Je wordt geïnspireerd om zelf een stapje verder te zetten. Want ook jij bent een pionier. Zo komen we samen, elke dag een stapje vooruit. Ervaring na ervaring doet ons verder beseffen wie we zijn, wat we zijn en waar we heen gaan. Alles bij elkaar omvat mijn missie. Enjoy the ride! We gaan ervoor!